Teixits Vicens

Emblemàtic

Contacta amb el comerç fletxa dreta contacta

Teixits Vicens

 

Els padrins de Martí Vicenç Alemany, Bonjesús, artesà i artista polifacètic, tenien un petit taller de teixits de llana, de tela d’obrat i de brinet a Pollença. Més endavant el seu pare, Martí Vicenç i Vilanova, va introduir la roba de llengües i un estil més lliure dins els teixits pollencins. L’ofici de teixir les teles amb la tècnica de l’ikat prové del segle XVI i va arribar a Mallorca a través de la ruta de la seda.

Martí i el seu germà Rafel, des de ben petits, anaven als telers per teixir els cànyems, una mena de davantals fets de llana i lli. La mort del pare d’en Martí a la Guerra Civil va fer que no pogués ensenyar l’ofici als fills, però amb l’ajuda d’anotacions i amb la poca experiència que tenia, en Martí va «reinventar» la roba de llengües, amb un toc personal en els colors i les composicions.

Més endavant, es va casar amb Antònia Capllonch, en qui va trobar la companya ideal per poder exterioritzar les seves ànsies creatives que es plasmaven en tapisseries, roba de taula, de dormitori i molt més, tot sense perdre l’esperit artesà de la roba mallorquina.

Amb molt d’esforç la parella va comprar la casa de Can Sionet, al Calvari pollencí, actual seu del Museu Martí Vicenç, i posteriorment es varen traslladar a Can Berenguer, l’actual taller-botiga que varen obrir als anys setanta. Des de llavors, aquest és un lloc molt conegut dins del poble i també de Mallorca perquè molts de clients venen, si no a comprar, a veure la botiga i a fer visites al taller.

Un dels fets realment clau en la vida de Martí Vicenç és la seva professió d’artesà. El món tèxtil va formar part de la seva vida, des del seu naixement fins a la seva mort. Va saber adaptar les seves creacions amb les necessitats de cada moment amb una evolució constant, fins a arribar a fer una artesania d’avantguarda que mai no va perdre la seva empremta personal. Al 1980 els varen concedir el premi FAD al disseny del model de la tela 124 negre.

Tota aquesta amalgama de teles, més les creacions i dissenys d’Antònia Capllonch, es fabriquen en l’actualitat i no han perdut gens ni mica la seva frescor inicial, combinant a la perfecció dins tots els ambients i estils. Les actuals propietàries, la cinquena generació de la família, no deixen d’innovar en nous productes i colors sense perdre la filosofia dels seus pares i padrins.

Foto ruta